Paylaş

22 Eylül 2013 Pazar

Bilgisayar Sistemleri : Donanım Nedir? Yazılım Nedir?


Bilgisayar Yazılım ve Donanım olmak üzere 2 ana gruptan oluşur.
DONANIM (HARDWARE ) NEDİR?
Bilgisayarı oluşturan elle tutulup gözle görülen her şeye Donanım denir.
Bilgisayara bilgi girmek için kullanılan donanımlara Giriş Birimleri denir.
  •             Giriş Birimleri: Fare, Klavye, Tarayıcı, Kamera,vs

Bilgisayardan Bilgileri Kullanıcıya Çıkaran Donanımlara Çıkış Birimleri Denir.
  •             Çıkiş Birimleri: Yazıcı, Ekran, Hoparlör,vs.


Anakart : Bilgisayarın en önemli ve fiziksel olarak en büyük parçalarından biridir. Anakart  üzerine bilgisayarın diğer parçaları bağlanarak bu parçaların birbirleriyle iletişim halinde olmaları sağlanır.

İşlemci : Bilgisayardaki tüm işlemleri yürüten ve denetleyen parçadır.Aritmetik ve mantıksal işlemler bu parçada çözümlenir.

İşlemci Fanı : İşlemci çalışırken fiziksel olarak oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşır.Bu sıcaklığı azaltmak ve işlemciyi korumak için fan çalışarak altındaki demirimsi kalın levhayı soğutur böylece bu demire temas eden işlemci soğutulmuş olur.

Güç Kaynağı : Bilgisayar güç kaynağı , bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde ayarlama yapan parçadır. Farklı bir ifadeyle şehir şebekesinden aldığı yüksek gerilimi bilgisayardaki elektronik devrelerin çalışabileceği daha küçük gerilime çevirir.

Hafıza-Ram Bellek :   Bilgisayarda o anda çalışmakta olan programların ihtiyaç duyulan bilgileri RAM bellekte tutulur. İstenilen bölgesine bilgi depolanabilir, silinebilir, okunabilir, değiştirilebilir. Yalniz elektrik kesintisi veya makineyi kapatma durumunda tüm bilgiler silinir.
Bellek bilgisayarın direk olarak performansını etkileyen bir birimdir. Bilgisayarınız ne kadar hızlı olursa olsun belleği düşükse çok yavaş çalışır.

Sabit (Hard)  Disk :
 Bilgisayarlarda bilgi depolamamıza yarayan, Ram'den farklı olarak elektrik kesilse bile bilgilerin halen saklandığı, farklı hızlarda ve farklı boyutlarda bulunan manyetik bir ortamda verilerinizin saklanabilmesini sağlayan, bilgisayarların hafıza türlerinden birisidir.

Ekran Kartı :  Ekran kartı görüntünün çözümlenmesi ve ekrana iletilmesini sağlayan donanımdır.( Günümüzdeki bir çok bilgisayarda Anakartın üzerinde yerleşik durumdadır. )

Ses Kartı : Ses Kartı Sesin çözümlenerek hoparlör birimine iletilmesini sağlayan parçadır.
( Günümüzdeki bir çok bilgisayarda Anakartın üzerinde yerleşik durumdadır. )


Ethernet Kartı : Bilgisayarın bir ağ üzerinden internete bağlanmasını sağlayan donanımdır.
( Günümüzdeki bir çok bilgisayarda Anakartın üzerinde yerleşik durumdadır. )

YAZILIM(SOFTWARE) NEDİR?


Yazılım(Software): Bilgisayardaki kullandığımız her türlü programlara YAZILIM denir.


Donanımı kullanmak için gerekli programlardır. Bilgisayarın nasıl çalışacağını söylerler.Elle tutulmazlar. Belirli bir işlemi yapmak üzere bilgisayara kurulurlar . Bilgisayara yüklenen her türlü program yazılımdır. Örneğin: İşletim Sistemi(Windows 98/XP), kelime işlemci (Microsoft Word ) programları, Microsoft Excel , Winamp(MP3 müzik dinlemek için kullanılan program), Winzip (Dosya sıkıştırma programı), oyunlar birer yazılımdır.

Yazılım 2 kısım’a ayrılır.


a-) Sistem Yazılımı: Temelde bilgisayarı çalıştıran ve donanımların birbirleriyle haberleşmesini sağlayan yazılımlardır. Bu tür yazılımlar olmadan bilgisayarı çalıştırabilmek mümkün değildir. Sistem yazılımlarını 3 gruba ayırabiliriz.

BIOS: Anakartta bir çipte yüklü olan küçük bir programdır, ancak bilgisayarın çalışmasında önemli bir rol üstlenir. Bilgisayarın açılışında çalışma ortamlarını ve bilgisayarı testten geçirir. Kendisine daha önceden yapılmış olan ayarlar doğrultusunda bilgisayarın donanımlarını testten geçirir. ( Kısacası fabrika ayarları yazılımıdır.)

İşletim Sistemi: Bilgisayarın donanımlarını kullanabilmemiz için gerekli programdır. 

Sürücüler: Bir anlamda donanımların kendilerini işletim sistemine tanıtmak için kullandıkları kimlikleridir diyebiliriz.Sürücüler yüklenmezse o donanım çalışmaz.


b-) Uygulama Yazılımı: Programcının bir problemi çözümü için herhangi bir programla dili ile yazdığı programlardır. Kullanıcının amacına göre bilgisayara yüklenen ve işletim sistemi tarafından çalıştırılan yazılımlardır. Uygulama yazılımlarını da kendi aralarında 2 ye ayırabiliriz.

 Özel Yazılımlar: Bunlar tek bir amaç için yazılmış programladır. Örneğin Paint yazılımı bilgisayarda yalnızca çizim yapmak için kullanılır. Paint ile müzik dinlemek mümkün değildir. Winamp ile müzik dosyaları çalıştırılır. Winamp bir ortam yürütücü programdır.

 Paket Yazılımlar: Birden çok iş gören, yada birden fazla programı bünyesinde barındıran yazılımlardır. Bunlara en güzel örnek Microsoft Office program paketidir. Word (Kelime İşlemci), Excel (Hesap Tablosu), Access (Veri Tabanı), Powerpoint (Sunu hazırlama), Outlook (E-mail yönetimi) programlarını bünyesinde bulundurarak bilgisayarı ofisinde kullanan kişilerin her türlü ihtiyacına cevap vermektedir.