Paylaş

24 Eylül 2013 Salı

Veri Depolama Birimleri

Depolama birimi, bilgisayardaki verilerimizi saklamak için kullandığımız alanlardır. Depolama birimleri bilgisayar ortamında kullandığımız her türlü veriyi kalıcı olarak saklamamıza olanak sağlar. Depolama birimi ‘Byte’ dır. 
Fakat  en küçük veri ölçü birimi bit'dir. Bit kelimesi binary digit kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe anlamı ise ikili sayı demektir. Kısacası bit ikilik sistemde değerler alabilen bir birimdir.
Yani değeri sadece "0" veya "1" olabilir. 8-Bit 1 byte eder.

8 Bit = 1 Byte(Bayt)
Depolama birimlerinin çeşitleri şunlardır:
  • Sabit Disk (Hard Disk)
  • Flash Bellek
  • Compact Flash
  • Secure Digital
  • Optik Birimler (CD/DVD)

1. Sabit Disk

Bilgisayardaki bilgilerin kalıcı olarak saklanmasını sağlar. Sabit disk, bir merkez etrafında dönen üst üste yerleştirilmiş birkaç diskten oluşmaktadır. Sabit disklerin en önemli özellikleri kapasiteleri ve erişim süreleridir. Sabir Disk Harddisk olarak nitelendirilebilir.

2. Flash Bellek

Flash bellek, enerji gücü kesildiğinde bile sakladığı verileri tutma özelliği olan ve elektronik olarak içeriği silinip, yeniden programlanabilen bellek türüdür. Flash bellek teknolojisi genellikle bellek kartlarında ve USB bellek aygıtlarında kullanılır.

3. Compact Flash

Bilgisayar, dijital fotoğraf makineleri ve PDA’larda kullanılan flaş bellek kart çeşididir. Compact Flash teknoloji dünyasında sahip olduğu Pazar liderliğini SD kartlara bırakmıştır. Compact Flash kartların veri yazma hızı SD kartlara göre oldukça fazladır.

4. Secure Digital (SD Kart)

Secure digital kartları, 2001 yılında SanDisk firması tarafından, daha eski bir teknoloji olan MMC kartının geliştirilmesiyle üretilmiştir. En küçük depolama birimidir.

5. Optik Okuyucular(CD-DVD)

CD-ROM’lar bilgilerin optik olarak kaydedildiği ve okunabildiği ortamlardır. Veri saklama kapasitesi 700 MB’a kadar çıkabilmektedir. Sabit disk ve disketlerdeki bilgiler okuma/yazma kafaları yardımı ile okunurken, CD-ROM’larda diskin yüzeyini tarayan bir lazer okuyucu vardır. DVD’ler de görünüşte CD’lere benzemektedir. Fakat DVD’ler CD’lerin 20 katı kadar veri depolayabilir.

6. Bulut Depolama

Bulut Depolama türünde fiziksel sürücü olarak sabit disk kullanılmaktadır. Ancak bu kullanımda her kullanıcı için belirli bir alan verilir ve kullanıcı internet erişimi olan bir bilgisayar veya mobil aygıttan dilediği zaman ulaşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder