Paylaş

10 Şubat 2014 Pazartesi

Bilgisayar ağı nedir?

Bilgisayar ağı nedir?

        Bir çok bilgisayarın haberleşmesini sağlayan sisteme bilgisayar ağı denir Küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemlerine Bilgisayar Ağları denilmektedir.
      En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir  oluşturulur.  En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

NEDEN KULLANILIR? 

Bilgisayar ağları çeşitli amaçlar için kullanılır:


1- İletişim kolaylığı: Ağ kullanan insanlar e-posta, sosyal medya, blog, forum ve videolarla v.b. mecraları kullanarak daha kolay ve etkili iletişim kurabilirler.



2- Çevre Birimleri(Donanım) paylaşımı: Ağ dünyasında, ağ üzerindeki herhangi bir bilgisayar ağda paylaşılan donanım kaynaklarına ulaşabilir ve bunları kullanabilir. Örneğin ağdaki bir bilgisayar ağın paylaşıma açık yazıcısından kendi bilgisayarı üzerinden çıktı alabilir.


3- Dosya, veri veya bilgi paylaşımı: Ağdaki yetkili kullanıcı ağ üzerindeki diğer bilgisayarlardaki veri ve bilgilere ulaşabilir. Ağdaki bu bilgi ve verilere kolayca ulaşabilme seçeneği bir çok ağın önemli bir özelliğidir.


4- Uygulama Yazılımı paylaşımı: Ağa bağlı kullanıcı ağdaki uygulama programlarını uzaktaki bilgisayarlara kurabilir.



Ağlar kapsadıkları alanlara göre adlandırılırlar. 3 Tip ağ bulunur.


Yerel Alan Ağı: Birbirine yakın 
mesafedeki; aynı binada veya aynı 

oda içerisinde bulunan bilgisayarların 

bağlanmasıyla oluşturulan ağlardır.



Metropol Alan Ağı: Bir şehir ya da geniş bir mekanda bulunan Yerel Alan Ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşan ağ türüdür.



Geniş Alan Ağı: Birbirine çok uzak mesafedeki bilgisayar veya ağların bağlanmasıyla oluşan ağ türüdür.