Paylaş

29 Eylül 2012 Cumartesi

Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar



Günlük Yaşam Alanında; artık her saniye teknolojiden faydalanıyoruz. Televizyon izleyebiliyor, fotoğraf çekebiliyor, telefonla konuşabiliyor, günlük işlemlerimizi daha kolay bir şekilde yerine getirebiliyoruz.
Eğitim alanında; kitaplar dolusu bilgi bellekler ve disklerle küçücük alana taşınabilmektedir . Bu sayede ortamdan bağımsız eğitim anlayışı gelişecektir ve online eğitim kurumları artacaktır . Artık yavaş yavaş uzaktan eğitimin önü açılacaktır . Hatta online sınavlar bile düzenlenebilecektir .
Sağlık alanında; artık muayene olmak için sabah erkenden sırada bekleyip fiş alma derdi bitmektedir . Bilgisayar ortamında ya da telefonla kolaylıkla muayene için randevu alınabilmektedir . Tüm hasta bilgileri sadece Tc kimlik numara ile edinilebilmektedir .
Ulaşım alanında; online bilet alımları ile artık bir bilet için otogara gitme derdi bitmiştir . Ayrıca Gps’ler sayesinde bir adrese gideceğin yolu bilmesen bile adresi gps ile işaretleyip bulunduğun noktadan o adrese ulaşmak mümkün artık . Bununla birlikte trafik yoğunluğu vs artık an an bilinebilmektedir .
Güvenlik alanında; artık tüm şehir , bankalar , dükkanlar vs her biri güvenlik kameraları ile izlenebilmekte bir olay olduğunda olaya dahil olanların kimlikleri tespit edilebilmektedir.
Bankacılık alanında; artık bankalardaki neredeyse tüm bilgiler bilgisayarlara tutulmakta ve işlemler online olarak gerçekleşebilmektedir. Dünyanın çok uzak yerinden yatırılan para kısa sürede elimizde olmaktadır. Bankamatikler ile istediğimiz saatle para çekebilmekte, banka kartları ile para taşıma derdi olmadan her yerden alışveriş yapabilmekteyiz.
Alışveriş alanı; online alışveriş siteleri ile yüzlerce km uzaklıkta merkezi bulunan ya da ülkemizde bulunmayan bir ürüne dahi kolaylıkla ulaşabiliyoruz.
İletişim alanında; artık telefonlar yaşlısı genci herkesin cebinde. İnsanlar ulaşmak istedikleri kişiye saniyeler içinde ulaşabiliyor. Eskiden mektup örneğindeki gibi yazıyla iletişim kuruyorken şimdi sesli hatta görüntülü iletişim kurabiliyoruz.
Sinema ve Televisyon alanında; özellikle animasyon alanında büyük gelişmeler yaşanmıştır. Eskiden çizgi filmleri sadece çocuklar izlerken günümüzde o kadar kaliteli animasyonlar yapılmaktadır ki yaşlısı genci serilerini takip etmektedir. Hemen hemen her animasyon filmininde 3 boyutlu teknolojiyle izlenime sunulması ayrı bir hizmettir. Sadece animasyon değil film sektörüde teknolojik gelişmeleri yakından takip edip kullanmaktadır.
Mühendislik ve Mimarlık Alanında; özellikle mühendislik işlemleri bilgisayar içerisine girmiş, tüm hesaplamalar bilgisayar sayesinde kolay ve hatasız bir şekilde yapılmaktadır. Aynı işlemler mimarlık alanlarında da kullanılarak yapı projeleri kağıt üzerinde değil bilgisayar üzerinde yapılarak daha gelişmiş binalar yapılabilmektedir.
Üretim Sanayi alanında; artık üretimde teknoloji sayesinde daha az maliyetle daha fazla ürün elde edilebiliyor. Hem zamandan hemde emekten büyük oranda kar ediyoruz.
Gazetecilik alanında; online gazeteler ve dergiler yavaş yavaş yerini online gazetelere bırakmıştır. Dergiler tamamen online ortama taşınmış ve basılı yayınlarını durdurmuşlardır. Ayrıca online gazetecilik sayesinde haberlere bir gün sonra değil anında ulaşabilmekteyiz.
Sosyal medya alanı; sosyal medya ile aynı anda yüzlerce arkadaşımız ile iletişime geçebiliyoruz. Ne düşündüğümüzü tüm çevremize yayabiliyoruz.
Telekomünikasyon alanı; mobil telefonlar ile birlikte artık ortamdan bağımsız şekilde artık sevdiklerimizle rahatlıkla iletişim kurabiliyor, işlerimizi telefon ile halledebiliyoruz .

28 Eylül 2012 Cuma

Bilgi ve Teknoloji Nedir?


Bilgi nedir?

  •  Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek
  •  İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü


Teknoloji nedir?
 İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı
her türlü aletler ve araçlardır.

Bilişim teknolojileri nedir?
 Bilişim Teknolojileri, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel, basılı ve yazılı araçlardır.

Bilgi Teknolojilerinin Amaçları

  • Bilgiye kolay ulaşmayı sağlamak
  • Maliyeti azaltmak
  • Hayatımızı kolaylaştırmak
  • Hızlı haberleşmeyi sağlamak